Το καράτε ως άθλημα

Το Καράτε ως Άθλημα
Sport Karate

Το Καράτε είναι μαχητικό άθλημα που συμβάλλει ποικιλοτρόπως στη σωματική και στη ψυχική υγεία, στον αυτοέλεγχο, στη βελτίωση της αυτοπεποίθησης, της αυτοσυγκέντρωσης και των αντανακλαστικών, στην καλλιέργεια αξιών όπως ο σεβασμός, η πειθαρχία, η άμιλλα αλλά και στη ψυχαγωγία των ασκούμενων.
Η προπόνηση, ατομική ή ομαδική, στις βασικές τεχνικές του Καράτε συμβάλλει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων αυτοάμυνας και προωθεί την σωματική, τεχνική και νοητική ενδυνάμωση.Οι αθλητές του καράτε σε περίπτωση διάκρισης, σε εθνικό (Πανελλήνιο) ή διεθνές πρωτάθλημα, μοριοδοτούνται στη εισαγωγή τους στη τριτοβάθμια εκπαίδευση και γενικότερα συμμετέχουν σε παροχές των σχετικών υπουργείων (Αθλητισμού, Παιδείας κλπ).
Το Sport Karate όμως, είναι ένα μόνο μικρό κομμάτι του υπερσυνόλου της πολεμικής τέχνης του Καράτε.
Μία πολεμική τέχνη για άντρες, γυναίκες και παιδιά, που βασίζεται στον αλληλοσεβασμό, τη ταπεινότητα, την ευγένεια, τον αυτοέλεγχο, την υπομονή και την επιμονή. Το Καράτε δεν έχει τέλος και δεν σταματά στη μαύρη ζώνη, αλλά στη πραγματικότητα τότε ξεκινά. Είναι ένα σύστημα αυτοάμυνας που δεν βασίζεται σε συγκεκριμένα σενάρια, αλλά στην αυθόρμητη και αντανακλαστική αντίδραση που προέρχεται από τη χρόνια προπόνηση στο Budo (μονοπάτι του πολεμιστή).